You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
  • Váš nákupný košík je prázdny!

Batáty

Batáty

Sladké zemiaky nazývané batáty patria medzi najdôležitejšie úžitkové plodiny trópov. Ich hľuzy majú rôzne tvary a farby (najčastejšie červenej s bielou či žltou dužinou). Povojník batatový je poliehavá, vytrvalá, hľuznatá rastlina. V krajinách svojho pôvodu dorastá do dĺžky až 5 metrov, čomu zodpovedá aj bohatá tvorba hľúz pod zemou. Rastlina ľahko zakoreňuje a je celá prestúpená mliečnicami. Hmotnosť jednej hľuzy sa pohybuje od 0,5 do 5 kg. Sladkú chuť má vďaka fruktóze, glukóze a sacharóze.

Najviac sa rozširujú v tropických a subtropických oblastiach. Pôvodne pochádzajú z Ameriky, z oblasti mexického polostrova Yucatán a ústi Orinoka vo Venezuele. Sladké zemiaky nie sú botanicky príbuzné pravým zemiakom, ale oboje pochádza zo Strednej Ameriky. Sladké zemiaky dorazili do Európy asi o 100 rokov skôr a boli veľmi oceňované.

Obsah vitamínov a minerálov v batátoch

Vedeli ste, že batáty v šupke obsahujú množstvo prospešných látok? Preto keď si ich budete pripravovať, použite ich celé aj so šupkou, aby ste telu dodali potrebné vitamíny i minerály.

Batáty v 100 g obsahujú 85 kalórií, 65 g vody, 0,25 g tukov, 20 g sacharidov (z toho 4,2 g cukry), 3 g vlákniny a 1,6 g bielkovín. Ďalej obsahujú vitamín ABCE, z minerálnych látok obsahuje draslíksodíkvápnikfosforhorčík, železo, molybdén, chróm, jód, mangán, zinok a meď.

Batát posilňuje imunitu, pomáha regulovať krvný tlak, udržuje zdravé trávenie, zlepšuje zdravie očí, vyživuje mozog, pomáha zmierňovať stres a úzkosť, znižuje bolesť spôsobenú artridídou.


Batát2

Batát - 7 účinkov na zdravie

Batát posilňuje imunitu

Jedna porcia pečeného sladkého zemiaka poskytuje takmer polovicu denných potrieb vitamínu C. Tá istá dávka tiež dodáva 400% (!) odporúčaného denného príjmu vitamínu A. Obe živiny sú nevyhnutné pre podporu imunitnej funkcie, ktorá je obzvlášť dôležitá v období prechladnutia a chrípky.

Batát pomáha regulovať krvný tlak

Jedna porcia batátu pečeného so šupkou poskytuje 950 mg draslíka. To je viac ako dvojnásobok množstva v strednom banáne. Draslík v podstate zametá prebytočný sodík a tekutinu z tela, čo znižuje krvný tlak a znižuje námahu srdca. Draslík tiež pomáha regulovať srdcový rytmus a svalové kontrakcie.

Batát udržuje zdravé trávenie

Batáty sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, najmä keď ich jete so šupkou. Vláknina je dôležitá pre vaše zažívacie zdravie, ako prevencia zápchy a závažných ochorení, ako je rakovina hrubého čreva. Jeden stredne sladký zemiak má šesť gramov vlákniny. Obsahujú tiež rezistentný škrob, typ škrobu, ktorý hrá úlohu pri kŕmení „dobrých“ baktérií vášho tela.

Batát zlepšuje zdravie očí

Sladké zemiaky obsahujú niekoľko živín, ktoré sú spojené so zlepšením zdravia očí a zraku. Niektoré z najsilnejších sú karotenoidy. Zahŕňajú alfakarotén, betakarotén, luteín a zeaxantín. Betakarotén, ak sa berie ako doplnok v izolácii od ostatných karotenoidov, môže spôsobiť nerovnováhu. Ale keď sa konzumuje v potravinách, kde je vždy sprevádzaný a v rovnováhe s celou sadou karotenoidov, že má silné protirakovinové vlastnosti a vlastnosti zlepšujúce videnie.

Batáty1

Batát vyživuje mozog

Batáty obsahujú zlúčeniny, ktoré pomáhajú vášmu mozgu fungovať čo najlepšie, vrátane cholínu a mangánu. Cholín je nevyhnutnou živinou pre rast a vývoj mozgu, ako aj syntézu neurotransmiteru acetylcholínu, ktorý vysiela správy medzi bunkami. Mangán je tiež dôležitý pre zdravie mozgu. Viaže sa na neurotransmitery a pomáha urýchliť pohyb elektrických impulzov cez vaše telo. Antokyány, ktoré sú jedinečné pre fialové sladké zemiaky, môžu mať tiež vlastnosti zlepšujúce pamäť.

Batát pomáha zmierňovať stres a úzkosť

Sladké zemiaky vám môžu pomôcť relaxovať. Obsahujú vysoké hodnoty horčíka, o ktorom sa ukázalo, že zohráva úlohu pri upokojení mozgu. Nedostatok horčíka súvisí s depresiou, poruchami nálady a bolesťami hlavy.

Batát znižuje bolesť spôsobenú artritídou

Betakarotén, horčík, zinok a komplex vitamínov B robia sladké zemiaky veľmi dôležitým zdrojom potravy na zvládnutie artritídy. Vodu, v ktorej ste varili túto hľuzovitú zeleninu, môžete aplikovať externe na kĺby a tým zmierniť bolesti spôsobené artritídou.

Batát3

Ako batáty nakupovať?

Pri kúpe si batát poriadne zblízka popozerajte, musí mať rovnakú farbu z každej strany bez viditeľných znakov praskania. Musí byť pevný na dotyk.

Ako batáty skladovať?

Batáty skladujeme v suchu a chlade (izbová teplota, nie v chladničke), najlepšie v koši v špajzy alebo pivnici. Takto vám vydržia až dva týždne.

Ako batáty spotrebovať?

Batáty majú v kuchyni všestranné využitie. Môžeme ich piecť, grilovať, plniť, zapekať, uvariť z nich pyré i využiť na zemiakové placky.

Batáty


-Oranžové: sladšie chuťovo pripomínajúce pečené tekvice, najviac betakarotinu
Fialovo-Bielé: veľmi podobné obyčajným zemiakom, avšak obsahuje rovnaké živiny ako ostatné druhy 
-Fialove chutovo ako pečené gaštany. Najviac antioxidantov.


V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.